شروع بیماری ام اس و روند پیشرفت آن
این بیماری در 85% موارد به شکل سندروم در طول چند روز آغاز میشود که از این تعداد 45% دچار مشکلات حرکتی، 20% دچار تاری دید، 10% دچار سندروم مرتبط با نقض عملکرد در ساقه مغز و 25% بیشتر از یک مورد از مشکلات ذکرشده را دارا میباشند.
روند بیماری ام. اس
روند بیماری ام. اس چند الگو دارد:
نوع عودکننده و فروکش کننده: دوره های وخیم تر شدن ناگهانی بیماری که چند روز تا چند ماه به طول می انجامد و به دنبال آن بهبودی بیمار صورت میگیرد (85% موارد)
نوع عودکننده – پیشرونده (PRMS): در ام اس عودکننده-پیشرونده، بیمار از ابتدا دچار پسرفت می شود، اما پیشرفت بیماری همراه با عودهای حاد (یا بدون بهبودی) رخ می دهد. در حدود ۵ درصد از بیماران MS از نوع عودکننده – پیشرونده هستند.
پیشرونده اولیه :(PPMS)وضعیت بیماران مبتلا به MS پیشرونده اولیه به صورت تقریبا ممتد بدتر می شود. ممکن است گاهی وضعیت این بیماران برای مدت کوتاهی ثابت بماند یا بیمار به طور موقتی به میزان اندکی بهبود یابد. در حدود ۹ درصد بیماران از نوع پیشرونده اولیه هستند. این نوع معمولا در حدود سن ۴۰ سالگی آغاز می شود.
پیشرونده ثانویه :(SPMS) 65درصد بیمارانی که MS از نوع عود و بهبود داشته اند پس از مدتی دچار پسرفت می شوند. پس در این دوره بیماری اسکلروز متعدد ابتدا از نوع عود و بهبود است اما پس از مدتی پیشرونده می شود. به طور متوسط ۱۹ سال طول می کشد تا این اتفاق بیافتد. پیشرفت بیماری با سرعت های متغیر رخ می دهد. به طور کلی ۳۱ درصد بیماران دوره پیشرونده ثانویه (SPMS) را تجربه می کنند.
اما به طور کلی سیر بیماری پیشرونده است. دوره های عود بیماری معمولا پیش بینی ناپذیرند و بی هیچ نشانه ای اتفاق می افتند. این دوره ها به ندرت و معمولا 2 بار در سال و بیشتر در فصل های بهار و تابستان اتفاق میافتند.
مواردی که احتمال عود بیماری را افزایش می دهند:
عفونت های ویروسی (سرماخوردگی معمولی، آنفلوآنزا یا التهاب معده ای رودهای)
استرس
سیگار کشیدن
کمبود ویتامین D
مصرف نمک
بارداری احتمال عود بیماری را کاهش می دهد اگرچه در طول چند ماه بعد از وضع حمل این احتمال بیشتر می شود.
درمان بیماری
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای از بین بردن بیماری ام اس وجود ندارد اما می توان با رعایت موارد زیر علائم بیماری را کنترل یا برطرف کرد.
به انجام فعالیت های روزمره به بهترین نحو ادامه دهید.
ارتباط خود را با دوستان و خانواده حفظ کنید.
سرگرمی و علایقی که از عهده انجامشان برمی آیید را دنبال کنید.
استراحت کافی داشته باشید.
ورزش هوازی منظم مانند ایروبیک، ورزش در آب خنک، تمرین با وزنه یا ورزشهای کششی مانند یوگا و پیلاتس در موارد خفیف تا متوسط بیماری ام.اس باعث بهبود قدرت و تونوس عضلانی، ایجاد تعادل و هماهنگی و کمک به کاهش افسردگی میشود.
مراقب گرما باشید و دمای خود را پایین بیاورید، گرما منجر به به ضعف شدید عضلانی و تشدید علائم بیماری می شود.
رژیم غذایی متعادل و کامل داشته باشید.
حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد مبتلا به ام اس دارای حملات نادر و حداقل ناتوانی تا ده سال پس از تشخیص هستند. که گاهی اوقات ام اسخوشخیم نامیده می شود.
ام اس معمولا از نوع عودکننده-بهبودشونده پیشرفت می کند. افراد مبتلا به عود-بهبود می توانند سالها در دوره بهبودی خود باشند. فقدان ناتوانی یا معلولیت پس از پنج سال معمولا نشانه خوبی برای آینده است.
این بیماری معمولا در مردان سریعتر از زنان پیشرفت می کند. همچنین ممکن است در افرادی که بعد از ۴۰ سالگی تشخیص داده می شوند و در افرادی که میزان عود بالایی دارند سریعتر پیشرفت کند.
حدود نیمی از افراد مبتلا به ام اس، تا ۱۵ سال پس از دریافت تشخیص ام اس از یک عصا و یا سایر روش های کمکی استفاده می کنند. در ۲۰ سالگی پس از تشخیص، حدود ۶۰ درصد هنوز در حال حرکت هستند و کمتر از ۱۵ درصد نیاز به مراقبت از نیازهای اولیه خود دارند.
کیفیت زندگی شما بستگی به علائم شما و نحوه درمان شما دارد. این بیماری به ندرت کشنده اما غیر قابل پیش بینی می تواند بدون هیچ هشداری تغییر کند. اکثر افراد مبتلا به ام اس دچار ناتوانی شدید نمی شوند و به زندگی به طور کامل ادامه می دهند.
Powered by Froala Editor